HomeBlog / HírekBlogAutomatizált palettázás: A raklapozó robotok előnyei

Automatizált palettázás: A raklapozó robotok előnyei

A palettázás egyszerűen fogalmazva annyit jelent, hogy árucikkeket helyezünk el egy raklapon, így azok szállíthatóvá vagy tárolhatóvá válnak. Ez a folyamat gyakran úgy történik, hogy egy előre meghatározott mennyiségű terméket helyeznek el egy dobozban, amit aztán, amint elérte a kívánt mennyiséget, áthelyeznek egy raklapra.

Bár a palettázás kritikus feladat minden olyan vállalkozás számára, amely fizikai árukat kezel, nem éppen kellemes munka. Amikor egy munkatárs hátproblémákat tapasztal a raktárban vagy a termelési sor végén történő raklapozás után, ez komoly problémát jelenthet. A fájdalmak miatt kieshet a munkából, sőt, rosszabb esetben el is hagyhatja a vállalatot egy jobb ajánlatért vagy egy fizikailag kevésbé megterhelő munkakörért.

Ez felveti a kérdést, hogyan védhetjük meg a munkavállalókat az egészségügyi problémáktól és sérülésektől, különösen nehéz tárgyak emelése és ergonómiailag nem megfelelő mozgások esetén. Ebben a Dobot Robotics kollaboratív robotjai, vagyis „cobotjai” nagy segítséget nyújthatnak.

Mit tudnak a palettázó robotok?

A cobotokat gyakran használják a termelékenység növelésére. Ezek a robotok különböző feladatokat látnak el a termelés során, mint például rakodás, szortírozás, gépek betöltése, alkatrészek összeszerelése, minőségellenőrzés, vagy alkatrészek megmunkálása.

A raklapozási feladatok automatizálása során nem csak a gazdasági előnyök fontosak, hanem a munkavédelem is. A raklapozás egy monoton és folyamatos erőkifejtéssel járó folyamat. Egy figyelmetlen pillanat azonnali sérülést okozhat, melynek eredménye a munkavállaló hosszú távú kiesése mellett a vállalat termelékenységére is negatív hatással lehet. A cobotok megbízhatóan és egyenletesen raklapoznak, miközben megóvják a dolgozókat a sérülésektől. Például a Dobot CR20A típusú cobot akár 20 kg-ot is képes emelni 1700 mm-es hatótávolsággal, folyamatosan és nagy pontossággal.

A cobotok különösen hasznosak lehetnek, amikor a vállalatok különböző méretű kartonok kezelését szeretnék egyetlen rendszerrel megoldani. A cobotokat betanítva képesek különböző termékeket megkülönböztetni, megragadni és pontos pozícióba egy raklapra helyezni. A hagyományos ipari rendszerekkel ellentétben a cobotok az emberekkel együtt és mellett dolgozhatnak, kevesebb helyet foglalva el. Sikeres kockázatértékelés esetén az ember-robot együttműködés zökkenőmentes lehet, csökkentve a biztonsági kerítések és egyes integrációs költségeket. A raklapokat így akár működés közben is eltávolíthatják.

A raklapozás automatizálása: hogyan működik?

A cobotok alkalmazása a raklapozásban több alapelemet igényel:

  • Robotkar: A fizikai munkát végző fő komponens.
  • Megfelelő fogótechnológia: Különböző termékek megragadását és mozgatását teszi lehetővé.
  • Alapzat: A robot stabilitását és helyzetét biztosítja és legtöbb esetben hetedik tengelyként is funkcionál.

Az alkalmazás kialakításakor figyelembe kell venni több tényezőt, hogy a rendszer egyszerű és gazdaságos legyen. A már említett elemek mellett fontos figyelembe venni a következőket is:

  • Terhelhetőség: Ez a robotkar által biztonságosan és hatékonyan mozgatható maximális súly. Fontos, hogy a robot maximális emelési kapacitása megfeleljen a kezelendő termékek súlyának (beleértve a megfogó súlyát is).
  • Karkinyúlás távolsága: Ez meghatározza, hogy milyen messzire képes elérni a robotkar. Fontos, hogy a karkinyúlás elegendő legyen a munkaterület lefedéséhez és a szükséges feladatok elvégzéséhez.
  • A robot lábnyoma: Mennyi helyet foglal el a robot.
  • Biztonsági intézkedések: Ezek biztosítják az ember és robot biztonságos együttműködését.
  • A rakodási minta: Ez határozza meg, hogyan helyezzük el a termékeket a raklapon.

Ezeket az elemeket és tényezőket összehangolva lehet a legoptimálisabb és leggazdaságosabb rendszert kialakítani, amely megfelel a gyártási környezet és a feladatok specifikus igényeinek.

Képzeljük el, hogy egy gyártó vállalat növelni szeretné gyártósorai áteresztőképességét. Az eddig alkalmazott kézi raklapozás azonban nem teszi lehetővé a nagyobb áteresztőképességet. Ebben az esetben elhelyezhet egy cobotot két raklap közé a szűkös gyártóüzemben, amely folyamatosan raklapozza a termékeket. Amikor az egyik raklap megtelik, a robot átvált a másik raklap rakodására, míg az előzőt egy munkatárs cserél ki üresre.

A palettázó robotok előnyei: Hatékonyabb és egészségesebb munkakörnyezet

Az automatizáció a mai világban kulcsfontosságú szerepet játszik számos területen. A kollaboratív robotok, különféle iparágakban segítik a vállalatokat. Az egyik legelterjetteb terület a raklapozás, amit cobotok segítségével lehet automatizálni.

Vegyük például az élelmiszeripart, ahol a termelés hatékonysága létfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. Az élelmiszeripari termékek gyakran jelentős súlyúak, ami magas hátprobléma-kockázatot jelent a naponta ezt mozgató alkalmazottak számára. Így a cobotok alkalmazása az élelmiszeriparban különösen nagy előnyökkel jár.

De a kollaboratív robotok szinte minden iparágban javítják a folyamatokat és növelik a hatékonyságot. Egy példa erre egy ismert hazai elektronikai cég, amely most már cobotot használ a termékek rakodásához. Korábban ez a feladat értékes szakmunkásokat kötött le. Ma egy Dobot CR10 robot naponta körülbelül 2,1 tonna csomagot raklapoz egy 8 órás műszakban. A rendszer hatékony kihasználásához két euró raklapot helyeznek el a cobot mellett. Ez a folyamatoptimalizálás csak egy előny, a munkatársak is üdvözlik ezt a változást, mivel így nem kell hetente több tonna súlyt emelniük és a termelés számára értékesebb munkakört tölthetnek be.

A kis- és középvállalkozások számára a hagyományos ipari palettázó robotok mérete és költsége miatt nem mindig valósághű lehetőség. A Dobot kollaboratív robotkarjai megoldást kínálnak azoknak a cégeknek, amelyek automatizációt szeretnének bevezetni munkafolyamataikba anélkül, hogy hagyományos ipari robotot kellene telepíteniük. Telepítésük egyszerűbb, rugalmasabbak és költséghatékonyabbak, különösen a palettázás automatizálása esetén.

Van gyors megoldás a palettázás automatizálásra?

Nem mindig szükséges új alkalmazást fejleszteni. Gyakran elérhetőek kész megoldások, amelyek gyorsan bevezethetőek. Ilyen például a Dobot palettázó rendszere. Ez a megoldás magában foglal minden szükséges elemet az automatizált raklapozás gyors és egyszerű bevezetéséhez. A robotkar mozgásait a program automatikusan generálja, miután megadja a karton méreteit, súlyát és orientációját. Egy második lépésben kiválasztja a raklap méreteit, majd konfigurálja a raklap elrendezését.

Dobot-Robotics palettázó rendszer CR20A robotkarral

Ha többet szeretne megtudni erről a megoldásról, vegye fel velünk a kapcsolatot.


Kollaboratív robotjaink bizonyítottan csökkentik a költségeket és javítják a hatékonyságot a különböző méretű és különböző iparágakban tevékenykedő ügyfelek számára.

Termékek

Kapcsolat

Innomation Hungary Kft.

A Dobot magyarországi partnere

Copyright © 2024 Dobot-Robotics Hungary | Innomation Hungary Kft. Minden jog fenntartva.