HomeBlog / HírekBlogA Kobotok Hatása: Hogyan Teremtenek Új Munkahelyeket?

A Kobotok Hatása: Hogyan Teremtenek Új Munkahelyeket?

Az ipari robotok, különösen a kollaboratív robotok, vagy röviden „kobotok”, egyre nagyobb szerepet kapnak a vállalatok életében világszerte. Ezek a gépek képesek szorosan együttműködni az emberekkel, így új dimenziókat nyitnak meg a gyártás és a munkavégzés terén. Sokan aggódnak amiatt, hogy a kobotok bevezetése munkahelyek megszűnéséhez vezethet, azonban a valóságban a helyzet sokkal bonyolultabb és inkább pozitív. A kobotok nemcsak, hogy képesek fokozni az emberi munka hatékonyságát, de bizonyos körülmények között új munkahelyek létrehozásához is hozzájárulhatnak.

Magyarországon az ipari robotok száma az elmúlt évtizedben meredeken emelkedett, mégis, a robotok sűrűsége – kb. 100 robot 10,000 alkalmazottonként – csak a harmada annak, mint Németországban. Ez a fejlődés sokakban kelt félelmet a meglévő munkahelyek biztonságával kapcsolatban. Azonban, ha közelebbről megvizsgáljuk a helyzetet, látható, hogy ezek a félelmek gyakran alaptalanok. Tapasztalataink alapján a kobotok integrációjának valós hatásai sokkal inkább arra utalnak, hogy új lehetőségeket és munkaköröket hoznak létre, mintsem, hogy veszélyeztetnék az emberek megélhetését.

Az Emberi Munka Értékének Növelése

A kobotok bevezetése a munkahelyeken nemcsak a munkafolyamatokat teszi hatékonyabbá, hanem az emberi munka értékét is növeli. Egy friss kutatás, amelyet a Munkaügyi Kutatások Intézete (IAB) végzett, rávilágít arra, hogy a technológiai fejlődés nem szükségszerűen rontja a foglalkoztatási kilátásokat. A kutatók szerint a változások elsősorban a munkakörök jellegében mutatkoznak meg: a magasabb automatizálási szinttel rendelkező munkahelyeken a kevésbé összetett, monoton feladatok helyét egyre inkább összetett, magasabb értéket képviselő munkakörök veszik át.

Ez a folyamat nem újkeletű; az automatizálás mértéke az 1970-es évektől kezdve folyamatosan emelkedik, de ez nem vezetett a munkahelyek általános csökkenéséhez. Az eltűnő munkahelyek más területeken újra megjelennek, ami azt jelzi, hogy a robottechnológia, különösen a kobotok, új munkalehetőségeket teremtenek. Az Egyesült Államokból származó adatok, amelyeket a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) közölt, ezt alátámasztják: a telepített robotegységek száma 2013 és 2018 között 65%-kal nőtt, míg az autóiparban, amely az automatizálás élvonalában van, a munkahelyek száma 22%-kal bővült.

A kobotok tehát nem helyettesítik, hanem kiegészítik az emberi munkát, átvállalva a kevésbé kívánatos, monoton feladatokat. Ezáltal lehetőség nyílik az emberek számára, hogy magasabb hozzáadott értékű, és ezzel együtt kielégítőbb munkákra összpontosítsanak.

Termelékenység növelés Robotok alkalmazásával

A robotok, különösen a kobotok, forradalmasítják a termelési hatékonyságot, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy lépést tartsanak a piaci versennyel és növekedési lehetőségeket ragadjanak meg. Az automatizálás által előidézett termelékenységnövekedés nemcsak a gyártási folyamatok hatékonyságát javítja, hanem a vállalatokat is képessé teszi arra, hogy maximálisan kihasználják gyártókapacitásaikat. A kobotok folyamatos működése, nap 24 órájában, kulcsfontosságú szerepet játszik ebben, mivel lehetővé teszi a termelési ciklusok szünet nélküli fenntartását.

A gyártási folyamatok finomhangolásából származó költségmegtakarítások tovább erősítik a kobotok által kínált előnyöket. Az ilyen típusú robotok precíziója csökkenti a hibás termékek arányát, ezzel javítva a végső termék minőségét és közvetetten növelve a vállalatok termelékenységét.

Ez a termelékenységnövekedés nemcsak, hogy segít a vállalatoknak versenyképességük fenntartásában, de különösen fontos a kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek kiemelten kell megküzdeniük a piaci helyükért. A kobotok gazdaságossága és felhasználóbarát jellege miatt ezek a technológiák széles körben elérhetővé válnak minden méretű vállalkozás számára.

A gyártóvállalatok automatizálásának előnyeit egy spanyol tanulmány is alátámasztja, amely kimutatta, hogy az automatizálást előtérbe helyező cégek képesek voltak több munkaerőt felvenni, növelni termelési kapacitásukat, miközben a bérek arányát az átlagos bérszinten tartva csökkentették. Ez a tendencia nemcsak a gyártóvállalatokra korlátozódik; a termelékenység növekedése az értékláncban és a kapcsolódó szolgáltatásokban is új munkahelyek teremtését eredményezheti, így a robottechnológia általánosan elősegíti a gazdasági növekedést és a munkaerőpiac bővülését.

A hazai gyártás újraélesztése

A pandémia és a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok hatásai rávilágítottak arra, hogy számos vállalat számára előnyös lehet bizonyos értéklánc-elemek hazai piacra történő visszahelyezése. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a globális ellátási láncok integrációja versenyhátrányt jelenthet. Gyakran előfordult, hogy az útvonalak elzáródtak, a tranzit leállt, és az áruk nem érkeztek meg időben. Ezek a bizonytalanságok csökkenthetők, ha a gyártás előtti lépéseket visszahozzák a hazai piacra.

Ebben a folyamatban a kollaboratív robotok döntő szerepet játszanak. Lehetővé teszik a magas bérköltségű országokban történő gyártást is nyereségessé tenni. Mindegy, hogy egy kobot Kelet-Európában, Ázsiában vagy Svájcban tesztel csatlakozókat vagy épp szerel össze alkatrészeket; a gyártó számára a költség végül nagyságrendileg ugyanaz marad. A kobotok segítségével a vállalatok lerövidíthetik az ellátási láncokat, ezzel biztosítva termelésüket. Ha a gyártási lépéseket visszatelepítik, ez több munkahelyet is teremthet a hazai piacon, például Magyarországon, erősítve ezzel a helyi gazdaságot és csökkentve a külső zavarokra való sebezhetőséget.

A Dobot kobotok növelik a gyártási folyamatok rugalmasságát

A Dobot Robotics által kínált kollaboratív robotokkal jelentősen növelhető a gyártási folyamatok rugalmassága. Ezek a kobotok gyorsan újraprogramozhatóak különböző feladatokra, és könnyedén felszerelhetőek változatos megfogókkal, érzékelőkkel vagy akár vizuális rendszerekkel. Az akár 20 kg teherbírású Dobot kollaboratív robotkaroknál nincs szükség költséges biztonsági rendszerek – szenzorok vagy védőrács – kialakítására sem, így képesek rövid időn belül különböző tevékenységek ellátására, ami rendkívül hasznos tulajdonság váratlan helyzetekben.

A kobotoknak köszönhetően a vállalatok rugalmasan tudnak reagálni az új követelményekre és a változó piaci körülményekre, biztosítva ezzel a gyors adaptációt és a folyamatos termelési kapacitás fenntartását.

Amennyiben az Ön vállalatának is szükségszerűvé vált a kollaboratív robotokba való beruházás, vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kérjen árajánaltot tőlünk.


Kollaboratív robotjaink bizonyítottan csökkentik a költségeket és javítják a hatékonyságot a különböző méretű és különböző iparágakban tevékenykedő ügyfelek számára.

Termékek

Kapcsolat

Innomation Hungary Kft.

A Dobot magyarországi partnere

Copyright © 2024 Dobot-Robotics Hungary | Innomation Hungary Kft. Minden jog fenntartva.